Medische informatie van uw dierenartsen uit Schiedam

Contact

Dierenkliniek Schiedam-Noord geeft u graag meer informatie over een aantal medische zaken, zoals ons huisdierzorgplan, vaccinaties, castraties en sterilisaties, en begeleiding bij diabetes of overgewicht. Neem gerust contact op als u vragen heeft!

Huisdierzorgplan

Zorgplan

Preventieve zorg houdt uw huisdier gezond! Door uw dier regelmatig te laten controleren, op tijd te laten vaccineren en tegen parasieten te laten behandelen voorkomt u problemen en signaleren we eventuele gezondheidsklachten op tijd. Om dit te stimuleren en eigenaren die dit goed doen te belonen is het mogelijk het HuisdierZorgPlan bij Dierenkliniek Schiedam-Noord af te sluiten.

 

Binnen het HuisdierZorgPlan valt alle preventieve zorg die uw huisdier nodig heeft. U betaalt hiervoor een maandelijks bedrag en uw dier krijgt daarvoor alle benodigde vlooien-, teken- en wormbestrijding, vaccinaties en gezondheidscontroles. Daarnaast krijgt u als beloning 10% korting op alle overige producten en diensten, zoals consulten, dieetvoeding en onderzoeken.

Pups en kittens

Als u net een nieuwe pup of kitten heeft is het fijn dat deze goed wordt gecontroleerd op zijn of haar gezondheid én dat u al uw vragen kunt stellen. Daarom trekken wij voor de eerste gezondheidscontroles standaard 30 minuten uit. Hierdoor hebben wij alle tijd om u te adviseren over zaken als vaccinaties, parasietenbestrijding, castratie en sterilisatie. Ook zaken als beweging, voeding of vachtverzorging komen voorbij. Daarnaast is het voor jonge pups en kittens belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen in de praktijk en bij de dierenarts, en dat werkt het beste als we alle tijd voor ze kunnen nemen. Tijdens deze eerste gezondheidscontroles worden vaak ook de eerste vaccinaties  gegeven. Een spannend moment, maar uw kitten heeft er meestal niets van door en uw pup leiden we af met een lekker snoepje!

Met een pup mag u ook altijd binnen komen lopen om hem of haar even te wegen en een snoepje te komen halen. Hiermee wordt een dierenartsbezoek steeds leuker! Eens per twee maanden organiseren wij daarnaast ook een puppyavond: een gezellig uurtje met andere kersverse pups en hun baasjes. Dit is opnieuw een gelegenheid waarbij pups zich op hun gemak voelen en met nog meer plezier naar onze kliniek komen.

 

Als uw pup voor de eerdere vaccinaties bij ons is geweest, bieden wij een gratis puppyconsult aan op een leeftijd van zes maanden. Dit is de ideale leeftijd om met u te bespreken hoe het gaat met de gezondheid en opvoeding. De dierenarts kijkt uw pup van top tot teen na. Er wordt gecontroleerd of zijn of haar gebit goed gewisseld is, de gewrichten zich op de juiste manier ontwikkelen en of er andere bijzonderheden zijn. Ook wegen we uw pup en kunnen we u indien nodig advies geven over voeding en eventueel de juiste ontworming, vlooien- en tekenmiddelen meegeven.

Op reis met uw huisdier

Veel eigenaren nemen hun hond mee op vakantie naar het buitenland en ook de kat, fret of het konijn gaat soms mee op vakantie. Iedere hond, kat of fret die de grens over gaat moet volgens de wet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid), gechipt zijn en in bezit zijn van een Europees Paspoort. Deze vaccinatie moet in de meeste gevallen minimaal 3 weken voor vertrek zijn gegeven.

Er zijn landen, ook in Europa, waar de eisen veel strenger zijn en u aan meer voorwaarden moet voldoen voordat u uw huisdier mee mag nemen naar het buitenland.

 

Voor informatie hierover kunt u contact met ons opnemen. Ook op de website van het LICG vindt u actuele informatie over de invoereisen voor verschillende landen.

 

Behalve bovenstaande wettelijke verplichtingen is het ook verstandig om na te gaan welke dierziekten of parasieten voorkomen in het land waar u naartoe gaat. Zeker als u naar Zuid-Europa gaat of naar warme landen elders in de wereld, is het van belang om uw huisdier met de juiste ontworming en ectoparasietenbestrijding gezond te houden. Zo komen in de zuidelijke landen bijvoorbeeld hartwormen (Dirofilaria Immitis) voor en brengen zandvliegen Leishmania over. Ook teken dragen andere ziekten bij zich dan in Nederland. Laat u goed informeren door onze paraveterinairen wat er voor uw vakantie nodig is om uw huisdier gezond te houden.

Vaccinatie

Vaccinaties zijn een belangrijk preventief middel om ziekte bij uw huisdier te voorkomen. Vaak combineren wij de vaccinatie met een jaarlijkse gezondheidscontrole. Wij hanteren het vaccinatieschema zoals dat volgens de internationaal geldende richtlijnen wordt geadviseerd.

 

Hond

Pups worden op 6, 9 en 12 weken gevaccineerd. Het gaat om de bescherming tegen Canine Distempervirus, Canine Parvovirus, Canine Adenovirus type 2 en Leptospirose. Wij adviseren ook alle pups te vaccineren tegen kennelhoest (Canine Parainfluenzavirus en Bordetella Bronchiseptica). Indien er reden is kan er nog een extra booster (herhalingsvaccinatie) worden gegeven op 16 weken. Vervolgens wordt de vaccinatie op een leeftijd van 1 jaar  herhaald en daarna 1x per jaar geboosterd. Hierbij vaccineren we eens per 3 jaar voor het Parvovirus, Distempervirus en Adenovirus type 2 en ieder jaar voor Leptospirose en indien nodig Kennelhoest.

Kat

Kittens worden op 9 en 12 weken gevaccineerd tegen katten- en niesziekte (Feline Panleukopenievirus, Feline Calicivirus en Feline Herpesvirus type 1). Indien er reden voor is kan er een extra booster worden gegeven op 16 weken. Vervolgens wordt de vaccinatie op 1 jaar leeftijd herhaald en daarna 1x per jaar geboosterd. Hierbij vaccineren we eens per 3 jaar tegen kattenziekte en ieder jaar tegen niesziekte. Indien nodig kan hierbij ook de neusdruppelvaccinatie tegen niesziekte worden gegeven.

 

Wanneer u met uw hond of kat naar het buitenland gaat is volgens de wet een rabiësvaccinatie nodig. Deze is 3 jaar geldig. 

 

Konijn

Konijnen kunnen vanaf 5 weken worden gevaccineerd. We gebruiken hierbij een combi-vaccin voor VHD-1, VHD-2 en Myxomatose. Deze vaccinatie moet 1x per jaar gegeven worden.

Titerbepaling

Het is bij ons ook mogelijk om in plaats van de driejaarlijkse vaccinatie voor honden tegen parvovirus, distempervirus en adenovirus type 2 een titerbepaling uit te laten voeren. Hierbij nemen we een beetje bloed af van uw hond en kunnen we controleren of de bescherming van uw huisdier nog afdoende is of dat uw hond opnieuw gevaccineerd dient te worden. Wij doen deze test in huis, dus wij hebben de uitslag vrij snel.

 

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het NIET mogelijk is om de titer te bepalen voor leptospirose en kennelhoest, dus deze vaccinaties moeten sowieso jaarlijks worden gegeven. Ook de rabiësvaccinatie om met uw huisdier naar het buitenland te reizen is verplicht en kan niet worden vervangen door een titerbepaling.

Diabetesbegeleiding

Regelmatig diagnosticeren wij honden en katten met suikerziekte (Diabetes Mellitus). Dit is een lastige ziekte, maar over het algemeen goed behandelbaar. Het beste resultaat bereiken we wanneer de eigenaar thuis insuline prikt en we de bloedglucosewaarden van het dier met regelmaat controleren.

 

Omdat dit een vrij intensief traject is dat veel vergt van de eigenaar van het dier, willen wij graag ons steentje bijdragen en hebben tegen zeer gereduceerd tarief een ‘consult glucosecontrole’. Op deze manier kunnen wij het dier goed monitoren en de gezondheid optimaal houden en blijft het qua kosten voor de baasjes ook nog behapbaar. Heeft u een dier met diabetes?
Neem contact met ons op voor meer informatie.

Sterilisatie

Sterilisatie is de gangbare naam voor het verwijderen van de eierstokken bij teefjes, poezen, vrouwelijke konijnen, cavia’s etc. Feitelijk gezien moeten we eigenlijk van castratie spreken, omdat we de eierstokken weghalen en niet afbinden, maar het blijkt dat dit bij baasjes vaak verwarring geeft.

 

We steriliseren onze huisdieren om ongewenste dracht te voorkomen, maar ook om ontsteking en kanker van baarmoeder en melkklieren te voorkomen. Ons advies is daarom om alle vrouwelijke dieren waarvan zeker is dat ze geen nestje meer hoeven te krijgen te steriliseren. Dit kan in principe vanaf een leeftijd van 6 maanden, met de uitzondering dat wij honden van rassen >15kg adviseren om de eerste loopsheid af te wachten.

Bij alle dieren is sterilisatie een buikoperatie en daarmee, hoewel een routineoperatie, vrij ingrijpend voor het dier. De voordelen wegen echter dusdanig op tegen de nadelen dat wij adviseren om alle dieren te laten steriliseren. Wij doen er alles aan om de operatie zo fijn mogelijk voor uw huisdier te laten verlopen. Voorafgaand aan de operatie kijken we uw dier na om vast te stellen dat zij de operatie aan kan. Vanzelfsprekend krijgen dieren een volledige narcose en goede pijnstilling, zowel tijdens de operatie als in de dagen erna. Uw huisdier wordt goed in de gaten gehouden tijdens en na de operatie en kan in onze opname met een warmtelamp of op de verwarmde vloer (voor grote honden) wakker worden. Als u uw huisdier op komt halen krijgt u instructies mee en graag zien wij uw dier terug voor een wondcontrole die inbegrepen is bij de sterilisatie.

Bij honden zwaarder dan 10 kg voeren wij de sterilisatie in principe uit met een kijkoperatie. We noemen dit een laparascopische sterilisatie. Klik hier voor meer informatie.

 chirurgie 10

Castratie

Castratie houdt in dat we de testikels van mannelijke dieren verwijderen. Niet alleen zijn ze hierdoor niet in staat om zichzelf voort te planten, maar ook ongewenst mannelijk gedrag neemt hierdoor af. U kunt hierbij denken aan katers die sproeien en vechten om hun territorium af te bakenen of reuen die van slag zijn als er loopse teefjes in de buurt zijn of niet goed samen met andere reuen gaan.

 

Een castratie is een operatie die onder volledige narcose gebeurt, maar waarvan dieren in principe vrij snel herstellen. Bij katers, konijnen en cavia’s is er vaak dezelfde dag al vrijwel niets meer te merken, maar ook reuen, waarbij de operatie iets ingrijpender is, zijn vaak snel weer de oude. Wij doen ons best om de operatie zo fijn mogelijk voor uw huisdier te laten verlopen. Voordat we beginnen kijken we uw dier na om er zeker van te zijn dat hij de operatie aan kan. De castratie vindt plaats onder volledige narcose en uw dier ontvangt pijnstilling. Wij houden uw huisdier zowel tijdens als na de operatie goed in de gaten. Uw dier wordt wakker in onze opname met een warmtelamp of, als het om een grote hond gaat, op de verwarmde vloer. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u instructies mee. Reuen zien wij graag terug voor een wondcontrole die inbegrepen is bij de castratie. Bij andere dieren is dit niet nodig, tenzij er klachten of twijfels zijn.

De dierenartsen van Dierenkliniek Schiedam-Noord adviseren alle katers te laten castreren rond de leeftijd van 6 maanden. Hiermee wordt sproeigedrag voorkomen en hebben katers minder de neiging om hun territorium extreem af te bakenen en te verdedigen met alle gevolgen van dien. Wij adviseren eigenaren van reuen af te wachten tot een leeftijd van 1 jaar en dan te beoordelen of castratie wenselijk is of niet. Niet iedere reu is er per se bij gebaat, omdat sommige reuen helemaal geen last van hun testosteron hebben. Voor konijnen en knaagdieren adviseren wij de mannelijke dieren te castreren als ze met vrouwelijke dieren samen zitten; vanzelfsprekend het liefst vóórdat ze samen worden gezet met een vrouwelijk dier. Is dit niet het geval dan kan de overweging worden gemaakt om niet te castreren. Castratie bij deze dieren is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd.

 

Voor honden bestaat ook de mogelijkheid om ze chemisch te laten castreren. Dit houdt in dat ze een implantaat krijgen, Suprelorin®, wat er minimaal 6 maanden voor zorgt dat het testosteron naar een minimum daalt en ze onvruchtbaar zijn. Dit implantaat kunnen we bij het wakkere dier geven door middel van een injectie en begint meestal na 2-4 weken te werken. Wij adviseren Suprelorin® bij dieren waarbij de narcose een risico is of bij dieren waarvan de eigenaar twijfelt of castreren de juiste beslissing is. Deze chemische castratie is in principe volledig omkeerbaar.

Euthanasie

Helaas komt er ook een tijd dat het niet meer goed gaat met uw huisdier. Soms overlijdt een dier uit zichzelf, maar vaak is dit een lijdensweg en kiezen mensen voor een waardig afscheid en euthanasie. Ook op dit moeilijke moment staan wij als dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar. Niet alleen de euthanasie zelf, maar ook tot de beslissing van euthanasie komen kan zwaar zijn. U kunt altijd bij ons terecht om uw gedachten en twijfels hierover met onze dierenartsen of paraveterinairen te bespreken.

 

Het is zowel mogelijk om een afspraak voor euthanasie te maken bij ons in de kliniek of als thuisvisite. In beide gevallen trekken we ruim de tijd uit, zodat we ons niet hoeven te haasten. U mag er van begin tot eind bij blijven, maar sommige mensen vinden dit niet prettig. Ook dit kunt u met ons bespreken. Een euthanasie bestaat uit twee fasen. Eerst brengen we uw huisdier in slaap, zoals met een narcose. Pas wanneer het dier in diepe slaap is en niets meer merkt, krijgt hij of zij een tweede injectie met een overdosis slaapmiddel waardoor het dier overlijdt.

We zullen ook met u bespreken wat u wilt dat er na het overlijden met het lichaam van uw huisdier gebeurd. Er zijn diverse mogelijkheden en wij kunnen u in principe alles voor u regelen. Veel mensen kiezen voor een crematie. U kunt uw huisdier zelf naar een dierencrematorium brengen of wij kunnen dit voor u regelen. Dierenkliniek Schiedam-Noord werkt samen met dierencrematorium Het Hoeksche Hof in Numansdorp. Uw huisdier kan individueel of met een paar andere dieren samen worden gecremeerd. In het eerste geval kunt u de as van uw huisdier mee naar huis krijgen, in het tweede geval is dat niet mogelijk, maar krijgt u wel bericht wanneer uw dier precies is gecremeerd. Indien u dat wilt zijn er allerlei mogelijkheden om ter plekke afscheid te nemen en te kiezen op welke manier u de as terug wilt krijgen. Er zijn diverse mogelijkheden, variërend van een mooie urn of pootafdruk tot een sieraad of beeldhouwwerk.  

 

Het is ook mogelijk uw huisdier op een huisdierenbegraafplaats te laten begraven. Er zijn diverse begraafplaatsen in Nederland. Heeft u er geen behoefte aan om uw huisdier te laten cremeren of begraven, dan is het ook mogelijk uw huisdier voor destructie aan te bieden. Aan deze optie zitten de minste kosten verbonden. U laat uw huisdier bij ons achter en wij regelen dat hij of zij wordt opgehaald door de dierenambulance en met andere dieren wordt verbrand.

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze paraveterinairen.

Opname van uw dier

Wanneer uw huisdier bij ons in de opname blijft, doen wij er alles aan om het hem of haar zo aangenaam mogelijk te maken. Vaak is het een korte opname na bijvoorbeeld een operatie of in afwachting van een onderzoek, maar soms gaat het ook om meerdere dagen in verband met infuustherapie of een ingewikkelde behandeling.

Onze honden- en kattenopname zijn gescheiden om de stress voor beide diersoorten zo klein mogelijk te houden. Indien nodig hebben de hokken vloerverwarming of een warmtelamp en een infuuspomp bij het hok, en onze opnamehokken voor langere opname zijn groot genoeg zodat er ook ruimte is voor voerbakjes, een eigen mandje en, in het geval van katten, een kattenbak. Door middel van opnamekaarten houden we alle belangrijke informatie bij, zodat voor iedereen in één oogopslag zichtbaar is wat er aan de hand is of gedaan moet worden.

 

Wij werken met meerdere dierenartsen en paraveterinairen samen en streven ernaar de overdracht van opnamepatienten door de dag heen zo vlekkeloos mogelijk te laten lopen. Wij kijken uw huisdier meerdere keren per dag helemaal na, zorgen dat medicatie op tijd gegeven wordt en bespreken met u wat het vervolg gaat worden. Er is voor u natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om in overleg op bezoek te komen.

Gewichtsbegeleiding

Veel van onze huisdieren zijn helaas te zwaar. Vaak komt dit door een combinatie van te veel eten en te weinig beweging, maar een enkele keer is er ook een medische reden voor overgewicht. Overgewicht is ongezond voor uw huisdier. Het vergroot de kans op onstekingen, ziekten en kanker, het tast de conditie en het uithoudingsvermogen van uw dier aan en geeft problemen met botten en gewrichten, met name bij dieren op oudere leeftijd.

 

Als uw huisdier te zwaar is, helpen we u graag om hem of haar naar een gezonder gewicht te krijgen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe makkelijker het is, dus wij wegen uw dier altijd als u in de kliniek komt en geven advies wanneer nodig. Als er aanwijzingen zijn voor een medische oorzaak van de gewichtstoename, zullen we hier onderzoek naar doen. Is dit niet aan de orde, dan begeleiden wij uw huisdier graag met andere middelen naar een gezonder gewicht.

Wat zijn de mogelijkheden?

Onze paraveterinairen zijn opgeleid om te adviseren over een betere balans tussen calorie-opname en beweging. Wij adviseren vaak een speciaal dieet of een aangepast dieet om ervoor te zorgen dat uw huisdier niet te veel calorieën binnen krijgt. Vervolgens wegen we uw huisdier regelmatig en passen we het dieet aan waar nodig. Afvallen bij huisdieren gaat langzaam, maar is in de meeste gevallen wel blijvend! Daarnaast is bewegen met een slanker dier een stuk makkelijker, dus zodra het gewichtsverlies om gang komt, kunnen we dit vaak versnellen door ook meer en betere beweging te adviseren. Onze paraveterinairen motiveren u graag om door te zetten, ook als het lastiger lijkt te gaan.

 

Vaak hebben we acties vanuit onze kliniek of de voerfabrikanten waarmee u voeding met korting krijgt of een beloning wanneer het gewichtsverlies doorzet. Een extra motivatie om aan de gang te gaan!

 

Is uw huisdier te zwaar of twijfelt u hierover? U kunt kosteloos een afspraak maken met onze paraveterinairen om uw huisdier te wegen en advies en begeleiding te krijgen. Deze afspraken vinden plaats tijdens het assistentenspreekuur.

Icoon telefoon

Vragen over de medische informatie of meteen een afspraak maken met onze dierenartsen en paraveterinairen?
Neem contact op!

Contact